Museer

Kvinnemuseet på Rolighed dokumenterer kvinners liv og virke i norsk kulturhistorie frem til i dag. Museets visjon er å gi inspirasjon til en bedre samfunnsutvikling. Her finner du flere utstillinger. Årets temautstilling er ”Jentestreker. Tegneserier til glede og forargelse om jenters liv”. Café Dagny i husets særpregede dagligstue og blåmalte gammelkjøkken byr på enkle lunsjretter og på den legendariske bohemkaken. De har også øl- og vinrettigheter.

Kongsvinger Museum ligger i den fredede Aamodtgården, magasinforvalterens empirebygning fra 1801. Her kan du gå på oppdagelsesferd i den gamle embedsmannsleiligheten, bebodd av rittmester Aamodt frem til 1968. I husets gamle storsal har Kongsvinger Kunstforening sine utstillinger året igjennom.

Kongsvinger Festningsmuseum ligger i det gamle provianthuset fra 1682 på festningen. Det drives av Kongsvinger festnings venner og består av fire utstillinger. Den viktigste ble åpnet av Hans Majestet Kong Olav V i 1982 og viser forsvarets historie fra vikingtiden frem til i dag. Grenselosutstillingen «De gode hjelperne» ble åpnet i 2002, og tar for seg den omfattende kurertrafikken over grensen mot Sverige under andre verdenskrig. Bildeggalleriet i tredje etasje viser den fotofrafiske utstillingen «Fra Grændsevagten», om tiden rundt unionsoppløsningen. Den siste utstillingen viser arbeider av Ole Boger, som var vaktmester og altmuligmann på festningen.